Persbericht Pier Scheveningen: het realistische plan

 Bron:
Cooper FeldmanNieuws & info

Persbericht Pier Scheveningen: het realistische plan

We geven de Pier terug aan de Hagenezen

Er is veel commotie rondom de Pier. Sommige partijen zijn sinds kort in de benen met veel enthousiasme maar wellicht iets minder realisme. Wij zijn sinds april 2012 bezig met de Pier en hebben hier inmiddels al ca 2.000 manuren aan besteed, want wij willen de Pier proberen te behouden met alle creativiteit en ervaring die wij hebben en kunnen vinden in de markt.

We willen u informeren omdat de Pier in een nieuwe gevaarlijke fase komt waar politiek, pers en opinie inzicht in moet hebben om te kunnen sturen:
• De verkoop gaat van openbare veiling naar achterkamertjes, omdat wij hierover contact hebben met de curator weten we dat de eerste gesprekken in november plaatsvinden, 2 maanden na afblazen van de veiling.
• Sluiting van de Pier op vrijdag 11 okt 10u als gevolg van achterstallig onderhoud en daardoor ontstane onveilige situatie
• Zittende ondernemers die daarmee feitelijk failliet zullen gaan en met kort gedingen jegens curator en gemeente zich verdedigen
• Kans op versterkt verval in de wintermaanden met vorst en afwezigheid van toezicht
• En nog meer vervallen Pier zal de revitalisatie-kansen van Scheveningen-Bad tegenwerken. En wat doet dit met het imago van Den Haag als op de plek waar 17 miljoen mensen per jaar komen een groot gebouw staat in te storten.
• Er is geen enkele duidelijkheid (bij sommigen grote twijfel) of het huidig doorgezette pad nu wel tot succes gaat leiden

PierDORP: aanpak van onderop voor en door Den Haag
Onze aanpak is van onder op vanuit ervaring met dergelijke projecten.
Wij zijn een consortium van gebiedsontwikkelaars (o.a. verbouwing Rijksmuseum, grote woonwijken, winkelcentra, renovatie monumenten), een bekend Haags architectenbureau, een Haags juridisch bureau, een internationaal ingenieursbureau en een internationaal crowdfunding bureau. Allen hebben meerdere geslaagde miljoenen-projecten achter hun naam.

Wij hebben na overleg met eerst de fam. Van der Valk, DTZ Zadelhoff, ambtelijk Den Haag, ambtelijk RVOB Ministerie BZK, politiek Den Haag (fracties VVD, D66, CDA), zittende ondernemers en last but not least omwonenden (BVSN) een realistisch plan gemaakt.
En we hebben hiervoor al 4,1 miljoen investerend vermogen. Geen financiers met alsnog een verkoop-risico, nee eindgebruikers met zekerheid.

Wij willen de Pier behouden zonder winstoogmerk, we bezien de Pier als het openbaar vervoer. Voor sommigen erg belangrijk, voor anderen minder, maar in zijn geheel maatschappelijk van grote waarde. Het doel is kostenneutraal lange termijnbehoud. Miljoenen-winsten zijn onmogelijk en de blijvende inzet daarop verminderen de levenskansen van de Pier. Wij nemen ook geen risico met Pier en gebruikers. In onze exploitatie gaan we veiligheidshalve uit van 7,7 miljoen voor renovatie en gaan we niet uit van geldelijke overheidssteun. Meevallers delen we met de inschrijvers danwel resulteert dit in minder bebouwing op de Pier.
In ons voorstel geven we (Haagsche en andere) ondernemers en bewoners een kans op de Pier zelf. De Pier terug naar de mensen, voor en door Den Haag met een blijvende openbare toegankelijkheid.

Hieronder uitgebreide info. Graag lichten we dit nader toe. Met Radio 2 zijn we morgenavond waarschijnlijk op de Pier weer in the air, en net als sommigen van u op vrijdagochtend met TV-West.

Huidige situatie
Na bijna een jaar intensieve voorbereiding is onze crowdfunding-campagne PierDORP op 25 juni j.l van start gegaan. Sindsdien hebben zich 22 investeerders bij ons ingeschreven. Samen goed voor ruim 4,1 mln euro aan investerend vermogen. Dit is 18,2% van de ca. 22,5 miljoen euro (ons mediaan scenario) die nodig is om het plan te realiseren.

Wat ons betreft is hiermee aangetoond dat onze aanpak werkt en hadden we in feite genoeg in huis om op de veiling een bod te doen, maar niet onvoorwaardelijke en met 1 miljoen storting vooraf aan de veiling zoals de curator het verlangde. We bleken niet de enige.
Geen partij (met verstand van zaken) die de Pier nu “zonder voorbehoud” (zoals de curator verlangt) koopt. Ook zal geen partij upfront/van te voren geld betalen zonder risico’s uitgesloten te hebben. Hier wringt zich de juridische aanpak (insteek curator is vooraf geld uit de failliette boedel trekken) met de meest kansrijke procesmatige aanpak. Dit is in onze overtuiging de daadwerkelijke reden waarom de veiling niet is gelukt, het heeft echt niets met nog meer tijd te maken. Nog meer tijd verslechtert alleen maar de staat van de Pier en verkleint de kansen op handhaven.

Uit te sluiten risico’s
Te veel risico, namelijk:
(1) de negatieve exploitatie in de huidige opzet (je koopt een gebouw dat alleen maar geld kost)
(2) de flinke berg achterstallig onderhoud die nog moet worden ingehaald (wij gaan zekerheidshalve uit van 7,7 miljoen)
(3) lijken in de kast die je als nieuwe eigenaar uit de failliete boedel op je schouders neemt
(4) een nog nieuwe formule die moet worden ontwikkeld om er een kostendekkend exploitatie van te maken + het feit of de gemeente toestemming zal willen verlenen aan de gebouw-aanpassingen die daarvoor nodig zijn. Overigens is voor ons voorstel ambtelijke medewerking toegezegd mits uiteraard de raad hier achterstaat, en tenslotte
(5) of het je zelf lukt die formule voldoende in de markt af te zetten om in het langjarig onderhoud te kunnen voorzien (Van der Valk is het immers ook niet gelukt).

Al met al een behoorlijke kluif voor geïnteresseerde nieuwe eigenaren, maar ook voor de stad en omwonenden goede reden om eens achter de oren te krabben en zich niet alleen af te vragen “wie’’ het geld heef om de Pier een nieuwe toekomst te bieden, maar vooral ook “hoe en met welk plan”. Gelukkig bleek in ons gesprek dinsdagochtend met de ambtelijk verantwoordelijken dat ze ook graag iets meer grip op het proces rondom de Pier willen om minimaal samen met de curator dingen op te pakken. Ze hebben daarvoor wel de steun van u als raad en het bestuur nodig. De Pier is ooit voor 1 symbolische gulden verkocht, een maatschappelijke geste, niet echt bedrijfsmatig. Het is vreemd dat nu alleen privaatrechtelijk en bedrijfsmatig vanuit faillissementsbelangen naar de Pier wordt gekeken, terwijl er wel degelijk een maatschappelijk aspect aan zit.

Zwolsmannen bestaan niet meer: deel risico’s & belangen
In onze overtuiging is de benodigde aanpak hier een die de risico’s in hun onderlinge samenhang tackelt. Reden waarom we in onze aanpak zijn uitgegaan van “investerende eindgebruikers”, zodat niet alleen de voor de ontwikkeling benodigde investering, maar gelijk ook de exploitatie en het langjarig onderhoud zijn gedekt. Reden ook waarom wij permanent en recreatief-wonen (2e woning, recreatie-verhuur), bed&breakfast als nieuw product met investerend vermogen willen toevoegen aan Scheveningen-bad. Dit lijkt ons beter dan de zoveelste concentratie met alleen maar horeca die de soep voor de ondernemers op de Boulevard nog verder verdunt en dus de toekomstvastheid van zowel Boulevard als Pier verkleint.

Inmiddels hebben we -met 4,1 mln aan enthousiaste inschrijvers al aan boord- voor onszelf voldoende bewezen dat onze aanpak werkt. Nadere uitwerking is nodig om uit te vinden of de gemeente toestemming zal willen en kunnen verlenen aan de gebouw-aanpassingen die nodig zijn om onze plannen te realiseren. Ons team en onze inschrijvers zijn bereid om daar -op risico- in te investeren als de gemeente zich aan onze aanpak committeert zodat we samen een nieuwe gebouw-opzet kunnen realiseren, die zowel voor de gemeente als voor onze investeerders voor de lange termijn zekerheid oplevert.

Wij zijn ervan overtuigd dat ons plan dan in een stroomversnelling zal komen. Wij zijn er klaar voor! Met investerende eindafnemers al aan boord, biedt onze crowdfunding-aanpak misschien wel de beste kans om de Pier een duurzame nieuwe toekomst te bieden. Andere investeerders zullen immers het succes van hun plannen in de markt nog waar moeten maken terwijl investeerders in onze aanpak tegelijkertijd ook al de afnemers zijn, zodat langjarig beheer en onderhoud in onze aanpak kan worden gegarandeerd.

Bovendien hebben we al de nodige interesse van huidige ondernemers op de Pier en het bestuur van de bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen om er een succes van te maken. We zouden daarom graag met de politiek om tafel om u van onze aanpak te overtuigen. In onze exploitatie is dat zonder financiele bijdrage, maar met steun en medewerking van de gemeente. Bovenal hopen we dat u als raad wel positie kiest in dit geheel. De Pier is nu eenmaal als icoon van het strand onderdeel van het Haagsche.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *